Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele onder­zoeks- en behandelmethode welke zich richt op het herstellen van een verstoord evenwicht binnen het lichaam. Deze disbalans kan o.a zijn lage rugklachten, schouder en/of nekklachten i.c.m hoofdpijn, buikpijn, problemen met ontlasting enz.
Om deze disbalans te herstellen zullen we eerst manueel moeten onderzoeken waar de oorzaak binnen het menselijk lichaam ligt. Dit onderzoek richt zich op de beweeglijkheid van alle gewrichten, organen en schedelbotten en de onderlinge relaties tussen deze drie van elkaar afhankelijke systemen.
Zodoende kan de oorzaak dus  ergens anders in het lichaam aanwezig zijn als daar waar men de klachten ervaart. Zodoende kan;

  • een linkerschouder klacht samenhangen met een minder goed functionerende maag
  • een lage rugklacht i.c.m uitstralingsklachten in het been samenhangen met een langer geleden buikoperatie
  • een baby die zeer onrustig is in zijn motoriek, of de bekende huilbaby’s of de baby’s met darmklachten alwaar de oorzaak is gelegen in de nek a.g.v de bevalling

Het menselijk lichaam zit zeer ingenieus in elkaar. Wij kunnen ons redelijk goed aanpassen aan veranderde omstandigheden daar we over compensatie mogelijkheden beschikken. Maar als de compensatie te kort schiet kunnen er ( nieuwe)  klachten optreden. Bijvoorbeeld:

  • een voetverstuiking kan in de toekomst een knieklacht of heup dan wel rugklachten geven
  • een blinde darm operatie kan t.z.t. leiden tot rug / heup of knieklachten of in een veranderde stoelgang

Vanuit de osteopathie onderzoeken we dus de bewegings beperkingen waardoor de klachten zijn ontstaan en trachten deze middels manuele technieken op te lossen waardoor wij niet meer hoeven te compenseren.

Osteopathie is gebaseerd op uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie, pathologie, gedrag en hygiëne, met een eigentijds interpretatie van de onderlinge relaties.